Проектантски и Кадастриални услуги от Спел 96

ВЪЗДУШНО ЗАСНЕМАНЕ С БЕЗПИЛОТЕН ЛЕТАТЕЛЕН АПАРАТ (ДРОН)

Геодезия

Геодезията не е само въпрос на “полски измервания” с тотални станции и GPS приемници. Важна част от геодезията е производството на данни и карти от всички видове въздушни снимки. Географска карта на България, градски карти или многобройни специализирани карти са продукти за проучване, базирани на въздушни снимки.

СПЕЛ-96 е екип, който изпълнява проекти за дронове от всякакъв вид. В зависимост от приложението, ние летим с Phantom4 (RTK), DJI Mavic 2 Enterprise Advanced с различни камери и обективи като Визуална камера 1/2” CMOS, Термална камера Невентилиран VOx микроболометър.

Имаме набор от дронове и камери, за да можем да предложим на нашите клиенти решения за голямо разнообразие от проекти. 

Въздушното картографиране е технология за получаване на надеждна информация за физически обекти чрез процес на измерване и интерпретиране на изображения с достатъчно напречно и надлъжно застъпване.

БЛС са способни да добиват изображения чрез носените от тях компактни цифрови апарати или да изпълняват директни измервания с LiDAR сензори. Това осигурява възможност за събиране на данни в ръчен, полу-автоматичен или автоматичен режим на полет.

Технологията на въздушно заснемане с UAS (Unmanned Aircraft System – Безпилотна летателна система) е водещо решение за картиране, чрез която не се използва човешка намеса на борда. С помощта на тези системи се постига висока производителност, качество и точност. Крайни продукти от обработката на графичните масиви са облак от точки (point cloud) и ортофото изображение..

В резултат на това могат да се генерират отлични 3D данни чрез комбинацията от термални данни и фотограметрия. Вградената 48 MP пълноформатна RGB камера води до цветни облаци от точки и геореферирани изображения за фотограметрична оценка.

Въздушната термална камера също има способността да „вижда през” сенките на дърветата и друга растителност, като храсти, и следователно да събира данни на земята и съоръженията отдолу. Това позволява да се създават високопрецизни контури на зоната или земята. В резултат на това се създават географски ориентирани, верни в мащаб и ректифицирани ортофото карти и 3D модели на терена. Те могат да бъдат експортирани в различни формати, така че да могат да бъдат допълнително обработени от клиента с помощта на стандартен CAD или GIS софтуер

Техниката, наречена инфрачервена термография (IRT) или термография, се основава на инфрачервеното излъчване на обект, тяло или място по отношение на неговата температура. Получените по този начин изображения се наричат ​​термограми.

Въздушната термография не е техника, родена с безпилотни летателни апарати, но е сигурно, че използването на дистанционно управляеми самолетни системи, оборудвани с термовизионни камери, е позволило термографски инспекции дори на стени и вертикални инфраструктури, които не са лесно достъпни, и от друга страна, да се намалят оперативните разходи на тези въздушни работни операции.

Това е идеална геодезична система и може да се използва в различни индустрии, напр. проучване, планиране на земеползването, разработване на проекти, горско стопанство, инспекция на електропроводи, инспекция на фотоволтайчни и ветрогенераторни паркове, наблюдение на тръбопроводи, планиране и наблюдение на маршрути, добив и проучване.

Безпилотни летателни апарати са революционизирали много въздушни инспекционни дейности, тъй като те са гъвкави, намаляват рисковете на работното място и спестяват време и пари.

От комини до мостове, от стълбове с много високо напрежение до ретранслатори за мобилни телефони, до стенописите на църквите, повредени от сеизмични събития.

Областите на приложение на тези произведения са огромни:

 • Ортофото
 • Цифров повърхностен модел (DOM)
 • Roofscape
 • Цифров модел на терена (DTM)
 • Проучване на дронове
 • Въздушни снимки и наклонени снимки
 • Контурни планове
 • 3D визуализации
 • Записи с голяма площ
 • Изследване
 • Документация за строителство и напредък в строителството

Изисквания

• Безопасност на полетите
• Прелитането над хора винаги е забранено и трябва да уважавате полета на малки самолети

Двата диктата по-горе са само опростяване на много по-сложен Регламент (ЕС) № 2018/1139, който регулира използването на безпилотни летателни апарати – или по-скоро Дистанционни пилотиращи въздухоплавателни системи.

Това не са индикации „на хартия“: наказанията за тези, които работят извън нормативната уредба, с решения „направи си сам“ са много тежки както за „импровизирания дронист“, така и за клиента на въздушната работа.

Кой извършва въздушна работа?

 • трябва да се познават и да спазва “правилата за въздуха” и наредбата за дистанционно управляемите въздухоплавателни системи, издадена от AMC
 • трябва да бъде пилот на ГВА, с редовен сертификат
 • трябва да бъде признат / упълномощен от ГВА като оператор, способен да спазва регламента за EASA, и следователно да извършва специализирани въздушни операции в безопасност и в определени граници.
 • трябва да има специфични застрахователни полици, които защитават всички, които участват в летателни операции или които могат да участват в искове.

Услуги

Създаване на Точкови облаци​

Използването на безпилотни летателни апарати в тази зона означава възможност за вярна реконструкция на формата, размера и позицията на дадена област или на изследване на обект, разчитайки изключително на моделиране извършено със съответния софтуер за фотограметрия. Фотограметрия с дрон има ограничени разходи в сравнение с класическите проучвания, намалено време за изпълнение и продукти с висока резолюция.

Геодезия и кадастър

БЛС се интегрират изключително успешно в картографията и геодезията. Дистанционно обследване осигурява ефективна и рентабилна алтернатива на традиционните методи за събиране на информация. Намалява значително времето за заснемане на обширни територии, повишава количеството събрана информация с пълнотата си и осигурява безопасен работен процес при опасни и рискови зони.

Използвайки БЛС с дигитални, мултиспектрални камери или LiDAR сензори, могат да се събърат с до 90% повече данни и с до 90% по-бързо от традиционните методи. Това води до стимулиране на бизнес процесите, а резултатите увеличават възвръщаемостта и инвестициите.

Нeфтeния и гaзoвия сектор

Използването на БЛА в нефтения и газовия ceĸтop, ĸaтo пpeдимнo ce изпoлзвaт зa нaблюдeниe и пpeдaвaнe нa дaнни в peaлнo вpeмe в гoлeми eдиници ĸaтo дизeлoвитe peзepвoapи.

Упoтpeбaтa нa дpoнoвeтe пpи вътpeшнитe пpoвepĸи oтмeня нeoбxoдимocттa oт инcпeĸтop и тaĸa ce нaмaлят paзxoдитe и ce пoдoбpявa бeзoпacнocттa нa paбoтницитe. Ocвeн тoвa ce oтмeня и нeoбxoдимocттa oт изгpaждaнe нa cĸeлeтa, ĸoитo ca oгpoмeн pecypc и изиcĸвaт вpeмe, зa дa бъдaт изгpaдeни.

Mиннa индуcтpия

Дpoнoвeтe в минната индустрия ce изпoлзвaт мнoгo eфeĸтивнo зa пpoyчвaнe нa ycлoвиятa. B тaзи индycтpия, ycлoвиятa нa тpyд ca изĸлючитeлнo oпacни и нaличиeтo нa тaзи тexнoлoгиятa знaчитeлнo нaмaлявa пoeмaнeтo нa pиcĸ oт paбoтницитe и дocтигaнeтo дo тpyднoдocтъпни мecтa. Te пpeдocтaвят нaвpeмeннa инфopмaция чpeз гeopeфepиpaни изoбpaжeния, ĸoитo бъpзo мoгaт дa бъдaт тpaнcфopмиpaни в 3D изoбpaжeниe.

Чpeз пpeдocтaвянитe ĸaдpи oт дpoнoвeтe мoжe дa ce нaблюдaвaт мecтaтa зa дoбив, дa ce нaпpaви 3D peĸoнcтpyĸция нa oбeĸт, дa ce нaблюдaвa paбoтният пpoцec и дa ce нaпpaви пpaвилнa oцeнĸa нa pиcĸa. Чpeз тяx мoжe дa ce дaдe инфopмaция дaли в дaдeн paйoн имa ocтaнaлa pyдa зa дoбив и дa ce ycтaнoви дaли дaдeн paйoн e дocтaтъчнo cтaбилeн, зa дa ce peши дaли e бeзoпacнo зa миньopитe дa нaвлязaт в нeгo.

Строителството

Успешно събиране на данни и наблюдение на строителни площади в реално време. Πo този начин се подобрява безопасността и се дава точна информация за процесите в строителството. Може да се проследи напредъкът на строителните обети и да се предотвратят опасни ситуации или да се забележат навреме проблеми.

Термична диагностика на промишлени площадки​

Идентифицираме дефекти или липса на изолация в дейностите по наблюдение и насочване, подчертаваме проникването на вода, прекъсванията на потока в топлопроводи и др.

Анализ на топлинни загуби на сгради

Топлинните загуби на сградата се отнасят по ред на важност на покрива, стените, прозорците. Създаването на термографска карта на сграда означава получаване на основна информация за обновяване и подобряване на енергийната ефективност на сградата.

Идентификация на проблемите в електрически разпределителни линии​

Това става чрез идентифициране на горещи точки за дисперсия на енергия и чрез внимателен термографски анализ на стълбовете с високо напрежение.

Термографски инспекции на топлопреносна мрежа

Ние идентифицираме необичайно прегряване за целеви програми за поддръжка на топлопреносната мрежа.

Термографски анализ на фотоволтаични и ветрогенератори паркове

Може би отклонението на въздушната работа с дронове, оборудвани с термовизионни камери, е най-търсено от нас. Ние идентифицираме дефектни фотоволтаични панели и модули, дори когато неизправността е причинена от няколко дефектни клетки. Чрез георефериране , ние създаваме термографски фотоплан на цялата инсталация, способен да покаже местата с дефектирали клетки, лесно разпознаваеми върху термографския фотоплан. Най-новите тенденции в поддръжката на вятърните турбини включват използването на системи за наблюдение състоянието на оборудването. Този тип наблюдение включва измерване на физическите параметри и анализ на тенденциите и специфичните характеристики, за да може да се предскаже повредата на отделните компоненти. Данните могат да бъдат получени чрез инфрачервена термография.

Идентификации на проблеми в носещата конструкция на мостове и съоръжения

Идентифициране на деформации в носещата конструкция на мостове –колони или други структурни елементи с вертикално развитие, които са трудно достъпни.

Деформациите могат да бъдат опасни ако се проявяват в определени направления и големини. Резултат от тяхното появяване може да бъде затрудняване на експлоатацията на съоръжението, повреда в технологично оборудване и дори разрушаване на съоръжението, което често е съпроводено със сериозни материални щети и човешки жертви. Поради тази причина изследването на деформациите на съоръжението е една от съществените дейности свързани с неговата поддръжка, експлоатация и безопасност. То ще ви помогне да управлявате възможни рискове, да вземете важни решения, както и да направите анализи от голямо значение.